Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Budapest, 1945 február 11-13: Kitörés a Várból - dr. Rónay P
  2014-02-11 17:17:46, kedd
 
 

Budapest, 1945 február 11-13: Kitörés a Várból - dr. Rónay Pál visszaemlékezése


1944 karácsony kora este jöttek be Villányos úti családi házunkba az oroszok.

Egy órán belül a karácsonyfát lelegelték, a pulykát, bejglit megették, a szekrényekből, vitrinekből mindent kiszórtak, úgyhogy bokáig jártunk a női fehérneműkben, a törött herendi porcelán, törött kristálypoharak és -vázák, családi fényképek alkotta visszaságában. Február 11.-én már öt hete éltünk ,,felszabadulva" esténként hallottuk a szomszédságból a megerőszakolt nők segélykérő sikoltásait: a Villányos út 22. sz. alatt egy 72, egy 75 és egy 77 éves szomszéd nénit erőszakoltak meg 8-10-en.

Itt és a környéken már szovjet katonai konyhák, utánpótlási központok, nehéztüzérségi ágyúállások voltak, egészen a Lipótmezőig, ill. Pesthidegkútig. Unokanagybátyámmal naponta vittek dolgozni minket. Hol fát vágtunk, hol krumplit pucoltunk az orosz katonai konyhákban, hol a Budakeszi útnál takarítottuk a havat, kiváltképp akkor, amikor a német páncélosok elérték Bicskét, és az oroszok 3 tengelyes óriás Ford, Chevrolet teherautókban szállították éjjel-nappal az utánpótlást. Az elesett orosz katonákat is mi temettük el.

Ott, ahol ma a 156-os busz végállomása van, középen van egy kis füves terület, mely körül parkolnak az ABC-ben, vagy zöldségesnél vásárlók kocsijai, óriási orosz katonai temető volt.

Február 11-én délután feltűnt, hogy az oroszok lázasak rakodnak. Lőszeres ládákat pakoltak teherautókra, társzekerekre. A földbe ásott nehézlövegeket lánctalpas traktorok, teherautók elvontatatják. 2-3 óra leforgása alatt kiürült a környék, de nem teljesen. A kiemelkedő tornyos villák tornyaiban, a több utcára néző 1-2 emeletes bérvillák felső emeletének ablakaiban a homokzsákok mögött mesterlövészek helyezkedtek el.

Az éjjeli csendet aknavetők és kézigránátok robbanása, géppisztolysorozatok kerepelése verte fel. A német csapatok északi szárnya Óbuda, a középső a Városmajor-zugliget, a déli szárny Budaörs irányába igyekezett kitörni a Vár körüli ostromgyűrűből.

Az oroszok a Szilágyi Erzsébet fasor 3-4-5 emeletes házainak ablakaiból, a világító rakéták fényeinél a lombtalan városmajori fák között vonuló németekre úgy vadásztak, mintha körvadászaton lettek volna.

A német veszteségek megdöbbentően magasak voltak.

Február 12.-én reggel Apámmal felmentünk a pincelépcsőn, és óvatosan kikémleltünk a vasajtón. Jókor jöttünk, a Virányos út felől egy kis sebesült német csapat jött felfelé a kerti aszfaltúton. Felkötött karú, botokkal sántító, átvérzett koponyatörésű, sápadt, lefogyott, végkimerült kis csapat, melyet csak az élni akarás, a fegyelem, a kötelességtudás, az akaraterő vonszolt előre. A 12-14 katonából álló, láthatólag elcsigázott csapatot két magas jó erőben lévő géppisztolyos, ejtőernyős katona biztosította. Őket talán vitorlázó repülőgépekkel tették le a Vérmezőn, hogy segítsék a még járóképes sebesülteket az ostromgyűrű áttörésében?

Február 13.-án hajnali 4 órakor géppisztolyaggyal verték pincénk vasajtaját. Unokabátyámmal együtt értem jöttek az oroszok. A Szarvas Gábor út 15. szám alatti, akkor még üres telekhez vittek minket. Hideg hajnali reggel volt, legalább mínusz 8-10 fuk, gyér akkumulátoros világítás mellett, itt már 7-8 környékbeli idősebb ember ásott, csákányozott. A Virányos menti oldalon egy kb. 14-16 méter hosszú 3,5-4 méter mély árkot kellett kiásnunk. 6 óra után már vagy 1 méter mély lehetett az árok. A felső arasznyi fagyott réteg után már könyebben ment a munka.

Engem Bélával és 4 idős emberrel két géppisztolyos katona a közeli Dániel út egyik szép villája elé kísért. A ház garázsajtaja az utca felé nézett. Innen egyes lövéseket hallottunk. A garázsajtó mellet már vagy 8-10 egymásra helyezett halott német katona. - Úristen ez nem lehet igaz! Egyes halántéklövésekkel végzik ki a német hadifoglyokat!

Újabb 12-14 német katonát kísértek a garázsajtó elé - a tegnapi, vánszorgó csapatot!

A kivégzéseket, szám szerint 77 vagy 78-at a környékbeli házmesterekkel a Dániel utca másik oldalán, egy emeletes bérvilla tövénél vártuk meg. Amint 14-15 németet kivégeztek (4 még reflexmozgásokat végző földön fekvő halottat a hősi szovjet katonák csizmáikkal fejen, arcon rugdosták és leköpdösték), mi, köztünk Benkő Gyula színész is, ló nem lévén, egy oldalfal nélküli stráfszekéren húztuk a Virányos köz és Szarvas Gábor utca sarkán levő tömegsírig. Itt a derék I. világháborút megjárt házmesterek engem küldtek le a tömegsírba, mert hogy ,,maga fiatal". No, de hogyan jövök ki, kérdeztem? ,,Majd ledobunk egy kötelet és felhúzzuk magát!"

Ahogy 4 egymásfeletti sorban egymásfölé helyeztem a halott katonákat, szorosan úgy, mint a szardíniákat a dobozban, síbakancsom alatt ropogtak a halott katonák törött bordái. Hiszen máshová nem tudtam lépni. Az arcukra mégsem akartam.

Előző este egy kis fiatal szőke német közkatonát fektettünk le a pincében. A végbele mentén ment be a lövés. Körházba vinni? Közelharcok voltak.

A halott német kiskatonát felöltöztettük és kitettük a kertbe. Ez volt a szerencsénk, mert másfél óra múlva dühtől őrjöngő orosz katonák még a női retikülökben is fegyvert, a szekrényekben is, német katonát kerestek. A Villányos út 38/B-ben egy orvost, a feleségét és 9 éves kislányát lőtték tarkón, mert egy élő német sebesültet találtak a villában.

A Zugligeti út - Virányos út sarkán lévő lakásból 16 német katona jött ki fehér zászlóval, fegyvertelenül. Ahogy egyenként előjöttek, halántékon lőtték őket. (Zugligeti u. 16. sz.)

A Zugligeti út 27-29. sz. alatti klasszicista, oszlopos villában (apám barátja) vitéz Rohonczy Viktor tartalékos repülőszázados lakott családjával. A villába négy magasrangú német tiszt vette be magát. , mert a kitörés elakadt, az orosz túlerő miatt nem tudtak tovább menni. Rohonczy százados megpróbálta rábeszélni a rangidős ezredest, hogy adják meg magukat. Ők tudták, milyen sors vár rájuk. De kijelentették, hogy utolsó golyóig, melyet saját maguknak szántak, harcolni fognak! Elővették és kitűzték kitüntetéseiket, a lovagkeresztet, a II. oszt. Vaskeresztet - a Rohonczy család, miután levonult a pincébe, másfélórán át a géppisztolysorozatokat, a kézigránátok robbanását hallotta. A ház körül több mint 30 orosz katona esett el, Rohonczyék a lakást feldúlva négy magasrangú tisztet felismerhetetlenül összeroncsolva találták. A falakon agyvelőrészek lógtak, melyeket a Rohonczy család tagjai törött ablaküveg darabokkal kaparásztak le. A hullákat verték darabokra, szó szerint a hős szovjetek.

A kitörő német seregből egyes jelentések szerint kb. 750-en érték el a német vonalakat. A többi elesett, kivégezték. Sohasem felejtem el azt a lovagkeresztes repülő főhadnagyot, aki átvérzett kötésekkel, koponya- és végtag-sérülésekkel. Milyen büszkén lépett be a garázsba, ahol halántéklövés vetett véget fiatal életének. Önkéntelenül Goethe sorai jutottak eszembe: ,,A hozott áldozatok sohasem hiábavalók, ha az áldozatok szelleme tovább él."

Sztálin genarisszimusz február 13-i napiparancsa a Föld valamennyi rádióadóján keresztül adta hírül, hogy Budapestet bevették, a ,,fasiszta hordákat" megsemmisítették.

Engem pedig ez az élmény tömeg, ez a sok borzalmas embertelenség, mely 18. életévem előtt ért, egyértelműen arra az elhatározásra késztetett, hogy orvos legyek.

És sikerült. Sőt azt is megértük, hogy 46 évi megszállás után kimentek az oroszok - ám Budapest elestének 50. évfordulóján a ,,magyar" sajtó és televízió, valamint politikai személyiségek még mindig ,,felszabadulás"-ról beszéltek!

(dr. Rónay Pál - Út és Cél 1995. november) Kitartás.hu

http://harcunk.info/index.php/archiv/87-budapest-1945-februar-11-13-kitores-a-var bol-dr-ronay-pal-visszaemlekezese
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: reflexmozgásokat, megsemmisítették, visszaemlekezese, visszaemlékezése, kristálypoharak, kötelességtudás, kitüntetéseiket, repülőgépekkel, fegyvertelenül, nehéztüzérségi, házmesterekkel, genarisszimusz, pesthidegkútig, szomszédságból, lovagkeresztes, ostromgyűrűből, repülőszázados, lovagkeresztet, nehézlövegeket, mesterlövészek, unokabátyámmal, felöltöztettük, összeroncsolva, felszabadulva, géppisztolyos, visszaságában, hadifoglyokat, teherautókban, halántéklövés, elvontatatják, stráfszekéren, agyvelőrészek, megdöbbentően, megerőszakolt, egymásfeletti, kijelentették, órán belül, karácsonyfát lelegelték, törött herendi, orosz katonai, német páncélosok, elesett orosz, 156-os busz, oroszok lázasak, földbe ásott, kiemelkedő tornyos, több utcára, homokzsákok mögött, éjjeli csendet, német csapatok, déli szárny, világító rakéták, Rónay, Rónay Pál, Szilágyi Erzsébet, Szarvas Gábor, Engem Bélával, Benkő Gyula, Rohonczy Viktor, Önkéntelenül Goethe,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sose bánj semmit  Nevem  s immár én is felragyogva, ért...  A sors  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Zilahy Lajos gondolata  Hogy lehet megtartani  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Alázat  A sors  Png férfi  Reggel van  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Szép estét  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Julian Brass gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Adakozás  Mai harmónia kártyám  Kerüld el az evangélium örömén...  Régi emberek, akikre máig büsz...  A kételkedés kezelése  Png virág  Png lepke  Alázat  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nem számIt  Png csokor  Ne kapaszkodj magasabbra,  Makszim Gorkij gondolata  Paul David Tripp Április 19  Hiányzik  Akarat  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Png virág  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  A sors  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Reggel van  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Leonardo da Vinci gondolata  Radikális szeretet  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Boldog születésnapot a ma ünne...  A másik dolog,  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Bertolt Brecht -től idézet  Fekete-erdő desszert  Kaffka_Margit  Akarat  Németh László tollából  Tanuld meg ezt a versemet  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Adakozás  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Hogy lehet megtartani  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A Megváltó szolgálatában  Png csokor  Png ház  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nem számIt 
Bejegyzés Címkék
órán belül, karácsonyfát lelegelték, törött herendi, orosz katonai, német páncélosok, elesett orosz, 156-os busz, oroszok lázasak, földbe ásott, kiemelkedő tornyos, több utcára, homokzsákok mögött, éjjeli csendet, német csapatok, déli szárny, világító rakéták, lombtalan városmajori, német veszteségek, kerti aszfaltúton, élni akarás, akaraterő vonszolt, 12-14 katonából, ostromgyűrű áttörésében, felső arasznyi, közeli Dániel, utca felé, garázsajtó mellet, német hadifoglyokat, környékbeli házmesterekkel, emeletes bérvilla, hősi szovjet, oldalfal nélküli, halott katonákat, halott katonák, arcukra mégsem, végbele mentén, halott német, villába négy, kitörés elakadt, orosz túlerő, rangidős ezredest, kézigránátok robbanását, lakást feldúlva, falakon agyvelőrészek, hullákat verték, kitörő német, német vonalakat, többi elesett, lovagkeresztes repülő, hozott áldozatok, áldozatok szelleme, élmény tömeg, elhatározásra késztetett, reflexmozgásokat, megsemmisítették, visszaemlekezese, visszaemlékezése, kristálypoharak, kötelességtudás, kitüntetéseiket, repülőgépekkel, fegyvertelenül, nehéztüzérségi, házmesterekkel, genarisszimusz, pesthidegkútig, szomszédságból, lovagkeresztes, ostromgyűrűből, repülőszázados, lovagkeresztet, nehézlövegeket, mesterlövészek, unokabátyámmal, felöltöztettük, összeroncsolva, felszabadulva, géppisztolyos, visszaságában, hadifoglyokat, teherautókban, halántéklövés, elvontatatják, stráfszekéren, agyvelőrészek, megdöbbentően, megerőszakolt, egymásfeletti, kijelentették, körvadászaton, embertelenség, koponyatörésű, személyiségek, elhatározásra, felszabadulás, szekrényekből, társzekerekre, fehérneműkben, akkumulátoros, szekrényekben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16051
  • e Hónap: 27162
  • e Év: 180658
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.